Rozwój współczesnych systemów zabezpieczeń, w tym kamer CCTV dąży do obrazowania coraz to dokładniejszego, realistycznego i wyraźnego obrazu. Dotyczy to zarówno okresu, gdy mamy dostatecznie dużo światła dla kamery, jak też gdy tego światła brakuje. W ciągu dnia, przy oświetleniu naturalnym czy sztucznym, kamery radzą sobie perfekcyjnie. Inaczej dzieje się w sytuacji, gdy światła tego zabraknie i kamera przechodzi w tryb pracy w podczerwieni (IR) lub wspomagana jest dodatkowym oświetlaczem LED. W artykule przybliżam istotę działania tych dwóch mechanizmów pracy kamery: ICR oraz LED. Wskazuję na ich zastosowanie, mocne i słabe strony. Analiza tego, w jaki sposób poprawić widoczność kamer tam, gdzie jest problem z oświetleniem jest niezwykle ważna dla poprawy bezpieczeństwa chronionego obszaru lub/i mienia.
Promieniowanie podczerwone a ICR
Podczerwień to w skrócie ta część światła, która nie jest widzialna dla ludzkiego oka. To promieniowanie elektromagnetyczne o dłuższych falach niż światło widzialne. Stąd też wynika jego specyfika w zastosowaniu m.in. w systemach telewizji przemysłowej. Jak zatem można się łatwo domyślić, wyłania nam się zasadnicza cecha podczerwieni (IR): dyskrecja. Jest ona szczególnie istotna w monitoringu kamer w nocy.
Wykorzystując podczerwień w kamerach CCTV musimy się liczyć z tym, że aby obraz był w pełni widoczny w nocy, za dnia nie powinien generować „fałszywego” dla oka ludzkiego obrazu, z występowaniem tzw. filtra podczerwieni – ICR (z ang. Infrared Cut Filter Removable). Jest to mechaniczny element stosowany już od wielu lat w każdej niemalże kamerze CCTV. Sterowany jest za pomocą przełącznika/czujnika zmierzchu przy słabej ilości światła docierającej na przetwornik w kamerze. Aktywowany jest przez załączenie się diody podczerwieni (lub diod) IR w momencie wychwycenia słabej ilości docierającego światła na przetwornik obrazu. Diody podczerwieni emitując światło podczerwone wpływają na to, jaki mamy wygenerowany obraz na przetworniku w kamerze. (...)

„Ochrona i Bezpieczeństwo” 5/2025
Artykuł w całości w:













